22.01.2020 Tips

Schoolkantine inrichten... like a pro!

<div>

De tijd van saaie en ‘grijze’ schoolkantines is voorbij. Scholen kiezen er steeds vaker voor om van de kantine een toffe en speelse omgeving te maken. Of een hippe plek, in de stijl van een trendy bar. Een goed idee voor jouw school? Maar geen idee hoe je hieraan moet beginnen? We geven alvast enkele tips.

Upgrade naar gezelligheid

Je kan traditionele lage tafels afwisselen met hoge tafels, waar leerlingen ook staand kunnen eten of op barkrukken zitten. Maak het gezellig door zones te creëren waar studenten in kleinere groepen samen kunnen zitten en in een ontspannen sfeer lunchen. Plantenbakken, scheidingswanden of mobiele borden helpen om grote ruimtes in te delen op een gemakkelijke en leuke manier. Loungehoekjes maken iedere ruimte instant gezelliger.

 

Maak er een flexibele ruimte van

Niet alle scholen zijn voldoende groot om te beschikken over een kantine én een feestzaal én een aangename vergaderruimte voor leerkrachten én een plek om ouders te ontvangen in een ongedwongen sfeer, enz. Met behulp van flexibel meubilair kan de schoolkantine als polyvalente ruimte ingezet worden. Stapelbare stoelen of stoelen met wieltjes zet je gemakkelijk aan de kant en met lichte mobiele tafels kan je snel de setting zelf veranderen. Multifunctioneel meubilair – bijvoorbeeld tafels die ook als podium en tribune gebruikt kunnen worden – helpt om creatieve oplossingen te vinden.

 

Geef ruimte aan creativiteit

Een likje verf, enkele planten, muurschilderingen, kunstwerken en andere betaalbare oplossingen maken al snel een verschil. Betrek je leerlingen hierin en laat hun creativiteit de vrije loop! Ze hebben vast goede ideeën over hoe de muren eruit kunnen zien. Met een ‘whiteboard wall’ kunnen leerlingen zelf aan de slag en maak je er een dynamisch gebeuren van. Zo wordt de kantine ook een inspirerende plek voor studenten, waar zij tijd kunnen doorbrengen op andere momenten dan alleen tijdens de lunchpauze, zoals speel- of studietijd.

 

Hou het comfortabel en rustig

De voornaamste functie van de kantine blijft natuurlijk: een plek om te eten. Zorg dus wel voor comfortabel en gemakkelijk schoon te maken meubilair en hou hierbij ook rekening met stevigheid en ergonomie. Uiteraard, zonder in te boeten aan kleur en speelsheid.

“Zwijgen tot iedereen klaar is met eten”, is een regel uit ver vervlogen tijden, toch? Maar leerkrachten met hoofdpijn door de drukte van enthousiaste leerlingen, daar zit je ook niet op te wachten. Je kan bij de inrichting van een refter daarom de toepassing van geluidsabsorberende materialen overwegen.

 

Maak er een mooie, comfortabele en nuttige omgeving van, dat is de belangrijkste tip voor het inrichten van een schoolkantine. Wil je meer weten? Wij staan altijd ter beschikking voor persoonlijk advies.

</div>