Vliegend het nieuwe schooljaar in: 10 tips om je klaslokaal te optimaliseren
De speelplaats die weer volloopt met krijsende kinderen? Opgestopte straten rond de school om 08.00 uur? Groepjes jongeren die je na het belsignaal tergend traag naar de klas ziet sjokken?
Yups, het nieuwe schooljaar is begonnen! 🎒🎉
Ben jij ook curieus naar hoe je jouw lokaal omtovert tot een optimale leeromgeving waar leerlingen wél spontaan naartoe gaan?
Deze 10 tips helpen jou alvast op weg. 🚀
1. Betrek je leerlingen: samen bouwen
Laat je leerlingen participeren in het ontwerpproces van het klaslokaal. Wat zijn hun noden, voorkeuren of wensen? Vaak brengen zij ferme ideetjes aan voor een andere inrichting of kleurenschema’s. Door ze in het denkproces te betrekken, voelen ze zich gehoord. Je creëert een gevoel van eigenaarschap en je stimuleert hun verantwoordelijkheidszin.
2. Comfortabele stoelen en tafels: ergonomie voorop
Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat een ongemakkelijke zithouding nefast is voor de concentratie. Check dus of je huidige stoelen en tafels nog het juiste comfort bieden en ergonomisch genoeg zijn. Ga je voor nieuwe stoelen, probeer dan verschillende opties uit gedurende een proefperiode of in een testsessie.
3. Georganiseerde opbergoplossingen: opgeruimd staat netjes
Een georganiseerd klaslokaal leidt tot een georganiseerd denken. Voorzie voldoende opbergruimte met slimme kasten, planken en lades. Hiermee houd je boeken, schriften en persoonlijke spullen netjes georganiseerd en binnen handbereik. Een opgeruimde omgeving creëert rust en bevordert concentratie.
4. Functionele indeling: de basis van productiviteit
Een slimme of handige indeling zorgt voor een betere productiviteit. Denk na over de ideale plaatsing van tafels en stoelen in je klaslokaal. Zorg voor voldoende loopruimte en check of elke leerling duidelijk zicht heeft op het bord of het scherm. Een functionele indeling bevordert actieve betrokkenheid en creëert een harmonieuze leeromgeving.
5. Visuele hulpmiddelen: stimuleer je leerlingen
Maak leren boeiender met visuele hulpmiddelen. Gebruik prikborden, whiteboards of interactieve displays om belangrijke informatie, aankondigingen en lesmateriaal te delen. Ze versterken de leerervaring en maken abstracte concepten toegankelijker. Houd wel 20-50% van de muren vrij. Anders wordt het een visuele overload.
6. Flexibele leerzones: iedereen is anders
We leren allemaal op een andere manier en op ons eigen tempo. Vandaar dat je best verschillende leerzones creëert, aangepast aan ieders behoeftes. Een groepswerkgebied, individuele focusplekjes, een comfy hoek om sociale interactie te bevorderen: door mogelijkheden te bieden, kiezen leerlingen hoe zij willen leren. Het resultaat? Gemotiveerdere leerlingen én een beter leerrendement.
7. Technologie-integratie: verrijk de leerervaring
Technologie is tegenwoordig overal. Zo ook in het klaslokaal. Ga na in welke mate je interactieve schermen, VR, tablets of laptops kunt koppelen aan een innovatieve lespraktijk of aparte modules. Die openen de deur naar interactieve en moderne leerervaringen en je bereidt je leerlingen voor op een toekomst vol AI.
8. Ruimte voor beweging: wiebel wiebel
Verlangen dat leerlingen gedurig stilzitten heeft een averechts effect. Uit onderzoek blijkt immers dat onze hersenen ook stilvallen van te veel stil te zitten. En dan zoeken leerlingen een andere uitlaatklep. Integreer dus ruimte en tijd voor beweging en fysieke activiteiten in je klaslokaal. Of denk aan zitballen of meubels die beweging toelaten. Samen met bewegingstussendoortjes verhogen die de concentratie en houden ze je leerlingen betrokken.
9. Regelmatige onderhoudscheck: houd je klaslokaal in topvorm
Plan regelmatige onderhoudscontroles om ervoor te zorgen dat het klaslokaal in uitstekende staat blijft verkeren.
10. Bevorder het samenhorigheidsgevoel: samen groeien en delen
Moedig een cultuur van delen en leren aan binnen je klaslokaal. Creëer ruimtes waar leerlingen hun werk kunnen presenteren, hun inzichten kunnen delen en hun successen kunnen vieren. Dat stimuleert een gemeenschapsgevoel en bevordert peer-to-peer leren.
Voilá, een kus van de juf – met wederzijdse toestemming natuurlijk😗– en een bank vooruit dankzij bovenstaande tips!
Zie jij evenwel door alle banken het lokaal niet meer? Wil je jouw lokaal herinrichten maar maakt de gedachte alleen al jou compleet gaga?
Neem gerust vrijblijvend contact op met een van onze Vanerumadviseurs. Zij luisteren en creëren samen met jou een inspirerende leeromgeving waar je leerlingen met plezier in willen blijven leren. En jij ook.