System.Web.Mvc.HtmlHelper`1[Umbraco.Web.PublishedModels.Case]

STC

Rotterdam
<div>

Passende inrichting voor 'natte' college

In de Rotterdamse Delfshaven, direct aan de Maas, staat een 70 meter hoog imposant gebouw dat sinds 2005 dienstdoet als school voor vmbo, mbo, hbo en als kenniscentrum voor de maritieme wereld. “Dit is de natte opleiding van de STC Group”, zegt directeur facilitaire zaken van de STC Group, Léon van Dooren. Hier leiden we mensen op die graag willen werken in de scheepvaart. Denk aan: stuurmannen, matrozen, machinisten, scheepsbouwkundigen en baggeraars.

Robuust en reusachtig aan de Maas

Dit robuuste gebouw in het Lloydkwartier is ontworpen door architecten Jan Neutelings en Michiel Riedijk. De architecten geven met dit ontwerp de circa 2.500 studenten van het ‘natte’ college een fantastisch uitzicht over hun toekomstige werkterrein, de Rotterdamse haven. De school heeft veel weg van een periscoop; een rechthoekige kern van zestien bouwlagen met aan de boven- en onderkant een uitbouw. Helemaal bovenin bevindt zich de grote collegezaal die ook aan externe partijen kan worden verhuurd. In de brede laagbouw zijn de praktijk lokalen, de sportzalen, simulatieruimtes en de grote kantine. Op de overige verdiepingen bevinden zich de leslokalen en de kantoorruimtes. Alle verdiepingen worden met elkaar verbonden door 26 roltrappen, die zich in het knaloranje, centrale deel van het pand bevinden. Léon: “Hier moeten in vijf minuten 2.500 leerlingen van lokaal kunnen wisselen, vandaar dat er is gekozen voor deze snelle manier van verplaatsing.”

Maritieme atmosfeer

In het interieur is de associatie met de scheepvaart niet te missen. Er is gewerkt met robuuste materialen als hout, staal en zeildoek. De akoestiek in de grote collegezaal is geregeld door de wanden te bekleden met rode luchtkussens, de kantoorruimtes zijn voorzien van patrijspoorten en in de openbare ruimtes staan zware houten kasten en scheepsbanken. Op de tafels in de grote kantine zijn prints van scheepvaartkaarten aangebracht.

In zee met Vanerum

Léon: “Het gebouw is goed uitgerust om onze leerlingen op alle niveaus op te leiden. Er zijn prima leslokalen, simulatieruimtes, praktijklokalen en we hebben zelfs eigen schepen. Onze collegezalen schreeuwden wel om vernieuwing, omdat de inrichting niet meer voldeed. Na een korte selectieprocedure besloten we in zee te gaan met Vanerum met Jeroen Terpstra als ons vaste contactpersoon.” Jeroen Terpstra: “Ik was eerder al in contact geweest met het college over een ander project in het verleden en heb het contact warm gehouden. Toen ik hoorde van de onderhandse aanbesteding voor de collegelokalen hebben we direct gereageerd. Gelukkig niet tevergeefs.”

Vier nieuwe collegezalen

Het gebouw telt vier collegezalen met een trapsgewijze opstelling die 70 studenten moeten kunnen herbergen. Jeroen: “Vanerum is gespecialiseerd in het ontwerpen en vervaardigen van totaalconcepten in het onderwijs. Een collegezaal ontwerpen en bouwen was dus voor ons geen probleem. Sterker nog, we hadden er ook al één gebouwd in onze showroom in Houten die we aan Léon konden laten zien.”

Toetsingscriteria

Léon: “De opdracht was om vier collegezalen te maken en in te richten. Dat wil zeggen, de tafels, stoelen en bekleding. Vanerum had het podium ook kunnen maken maar daar was onze eigen aannemer al mee bezig. In dat hele traject keken we naar toetsingscriteria als prijs, kwaliteit, het gebruik van materialen en flexibiliteit. Vanerum kwam bij deze selectie als beste uit de bus. Zij voldeden aan alle criteria en waren prijstechnisch — niet onbelangrijk — ook de winnaar. Het criterium flexibiliteit was overigens ook wel een hele belangrijke omdat alles in de zomervakantie gebouwd moest worden en absoluut klaar moest zijn op de eerste schooldag na de vakantie. Dit betekende dat men ook eventueel bereid moest zijn de avonden, nachten en de weekenden te werken. Jeroen Terpstra: “Dit vonden wij helemaal geen probleem, het is echter niet nodig geweest, alles verliep dermate soepel dat we binnen de reguliere werktijden de klus konden klaren.”

Zonder veren

Léon: “Waar we ook uitermate tevreden over zijn is de mechaniek van de klapstoelen van Vanerum. De scharniermogelijkheid van de collegestoelen werken op zwaartekracht dus zonder verenmechaniek. Een fijne wetenschap, want de ervaring had ons inmiddels geleerd dat veren snel lam raken. Op deze college stoelen zitten niet alleen leerlingen van het hbo en wo, maar ook van het mbo. Leerlingen van het mbo zijn over het algemeen wat jonger en onrustiger zeg maar, gebruiken de stoelen niet zoals ze deze thuis gebruiken, waardoor het belangrijk is dat er zo min mogelijk stuk kan gaan.”

Samenwerking

Op de vraag hoe de samenwerking is geweest zijn zowel Léon als Jeroen positief. Jeroen: “Ik kom zelf uit het Rotterdamse, ik snap de mentaliteit en houd van de directheid van mensen in deze regio. Zelf blijf ik in mijn werk altijd dicht bij mezelf, draai nergens omheen en ben duidelijk. Dat werkt.” Léon: “Ik kan dat beamen. De samenwerking verliep zeer soepel. Alle eventuele hobbels werden snel geëffend doordat er altijd snel geschakeld kon worden. Heel prettig. En het belangrijkste is dat onze leerlingen een prachtige leeromgeving hebben gekregen.”

Bron: Schooldomein

 

</div>

Producten

in dit project